La Formiga fomentarà l’intercanvi lingüístic i cultural entre joves xinesos i catalanoparlants a través del “Parlem?”

Busquem joves interessats a participar

“Parlem?” és un programa d’intercanvi lingüístic i cultural entre joves xinesos nouvinguts i joves catalanoparlants d’entre 12 i 16 anys que es va posar en marxa l’any passat , amb la participació de 12 joves. L’Espai “Parlem?” vol ser una plataforma per la relació i la creació de solidaritats per als joves nouvinguts i autòctons, a través d’activitats lúdiques i d’aprenentage compartit.

Objectius
El projecte persegueix, per una banda, facilitar la integració i adaptació dels joves xinesos nouvinguts a la societat d’acollida millorant el seu coneixement del català i altres aspectes culturals, així com la relació amb els seus companys d’estudis fora de l’àmbit escolar. També busca apropar als joves autòctons la llengua i la cultura xineses i donar-los la oportunitat de participar en activitats de lleure amb joves nouvinguts fomentat així la convivència i el trencament de prejudicis i estereotips.

Busquem participants
En aquests moments La Formiga està buscant joves interessats a particicipar-hi, tant a través de la difusió al barri com amb el contacte amb instituts de secundària o entitats que treballen amb joves al districte Sants-Montjuïc.

Per què joves xinesos?
La nostra entitat porta més de 10 anys treballant amb aquest col.lectiu i fruit d’aquesta experiència hem vist les especials dificultats d’alguns joves xinesos per a adaptar-se als canvis que suposa la migració des de Xina a Catalunya. Tot i estar escolaritzats, necessiten un temps per adquirir el nivell de llengua necessari per comunicar-se amb facilitat. Per aquesta raó i d’altres de tipus cultural i familiar, presenten dificultats per relacionar-se amb els seus companys, així com mancances remarcables en el coneixement de recursos per a joves de l’entorn i en la participació en activitats d’oci i temps lliure juvenil.

Amb les activitats que es desenvoluparan, pretenem que aquests joves puguin conèixer millor el seu entorn i les seves oportunitats, reforçant els seus coneixements de la llengua i cultura catalanes, així com les relacions amb els seus companys autòctons.

Per què joves autòctons o catalanoparlants?
La participació dels joves autòctons i/o catalanoparlants és la clau d’aquest projecte. Es un activitat d’intercanvi, per tant, ells podran adquirir una sèrie de coneixements i experiències relacionades amb la llengua i cultura xineses, així com amb el fet migratori que han viscut els seus companys xinesos. Però al mateix temps, poden aportar els seus coneixements de la llengua i cultura catalanes i també informar i orientar als joves nouvinguts sobre el seu entorn més proper i les possibilitats de participació en activitats de lleure, educatives, culturals, etc… per a joves a les que poden tenir accés.

El projecte compta amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i la Direcció General de Joventut de la Generalitat.

Si esteu interessats en participar o voleu més informació, escriviu-nos a info@laformiga.org o truqueu-nos al 93 443 82 07.